Cloud Collaboration & Communcation

Zelf ben ik al meer dan 15 jaar actief op het gebied van groupware oftewel collaboration. Momenteel zie ik echter een grote interesse naar cloud gebaseerde oplossingen. Dat is op zich niet zo raar. Bedrijven erkennen vaak wel de voordelen van cloud computing (standaardisatie, kostenverlaging, altijd beschikbaar, etc) bij communicatie en collaboration functies.


Mail, chat en agenda is qua technologie al jaren volledig gestandaardiseerd. Hoewel veel software en hardware is geïntegreerd met een huidige mail infrastructuur is deze koppeling veelal gestandaardiseerd op SMTP, POP3 of IMAP. Deze koppeling zijn dus eenvoudig om te zetten naar een cloud gebaseerde mail infrastructuur. De altijd beschikbaar en altijd bereikbaar voordelen van cloud oplossingen zijn ook aantrekkelijk voor mail en voor het ondersteunen van samenwerken. Als deze voordelen ook nog een kosten voordeel opleveren is het logisch om je eigen software omgeving niet meer up te graden maar naar een cloud oplossing uit te kijken. Nu veel bedrijven nog een Exchange 2003, 2007 of Notes 6.5 nog hebben, overwegen deze een upgrade naar de cloud.


Bij deze een korte opsomming van de Big 3: Google, Lotus en uiteraard Microsoft.


IBM\Lotus biedt op LotusLive.com het online communicatie en collaboration platform aan van Lotus. Dit betreffen nieuwe versies van hun bekende tooling zoals Notes mail, Sametime voor video conferentie en chat, Connections voor social collaboration en bestand uitwisseling. De producten worden in een moderne eigen web2.0 interface getoond. Voor de omgeving ontbreekt echter nog een ontwikkel interface. Hierdoor zijn UI aanpassingen, integraties en extra functionaliteit in beperkte maat te faciliteren. Onderscheidend vind ik de mogelijkheid voor Social netwerking. De uitgebreide profielen omgeving is hiervan een goed voorbeeld. Het licentie model kan ook aantrekkelijk zijn. Onderdelen zoals Events biedt een aantrekkelijk mogelijkheid om webminars te organiseren als bedrijf. De Lotus cloud biedt vanaf Notes client 8.5.2 ook integratie met de desktop. Ik verwacht dat LotusLive dan een verlengstuk wordt van de server omgeving die je aanbiedt. Bijvoorbeeld mail in de cloud, business applicatie op de Domino server en social software weer via de cloud. En dat allemaal via één client experience. 


Microsoft biedt verschillende online opties onder de naam Business Productivity Online Suite (BPOS): BPOS-Standard en BPOS-Dedicated. De dedicated versie biedt meer configuratie opties maar is alleen voor grote bedrijven. Zie bijvoorbeeld deze BPOS vergelijking. De Microsoft cloud strategie is naar mijn mening gericht op een hybride omgeving. Gedeeltelijk cloud en gedeeltelijk desktop. Hiermee creeër je the-best-of-both-worlds. Uiteraard is het ook mogelijk om de cloud oplossing alleen te gebruiken. Ik verwacht dat bedrijven de interne communicatie en samenwerking faciliteren via Exchange en SharePoint en vervolgens BPOS gebruiken om externe samenwerking te faciliteren en een goedkope mailbox aanbieden aan deskless-users. 


Google biedt de Google Apps omgeving. Gebaseerd op de consumenten functionaliteit van gmail, Google Docs, etc. biedt Google Enterprise voor bedrijven online webapplicaties voor communicatie en samenwerken. Google stelt functionaliteit als mail, agenda, (video/audio) chat, telefoon, websites, video's delen en een Office omgeving voor tekstverwerking, spreadsheet, presentaties en tekeningen beschikbaar voor bedrijven. De Google Apps omgeving komt voor bedrijven met een admin dashboard waarin (de meeste) administratie handelingen gebeuren. Tevens is het mogelijk om je huidige LDAP/AD directory te koppelen aan Google voor synchronisatie van accounts en het beheren van authorisaties. Daarnaast biedt Google een uitstekende SSO mogelijkheid. Google is een 100% web gebaseerde oplossing. Google minimaliseert de client benodigdheden om toch een volledig werkplek te hebben voor communicatie, content & collaboration.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.