Hoger onderwijs sluit deal met Google

Het onderwijs ziet al enkele jaren hoe leerlingen steeds minder gebruik maken van de IT faciliteiten op school maar naar de Google en hotmail faciliteiten overschakelen. De functionaliteit van web applicaties voor mail en collaboration is de laatste jaren veel beter op het web dan de gewoonlijke traditionele applicaties bieden.

De uitdaging voor het onderwijs is hoe hiermee om te gaan. Als onderwijsinstelling wil je natuurlijk niet dat er massaal buiten de reguliere IT middelen wordt omgegaan. Het is bijvoorbeeld voor een docent niet zo handig om mail van marietje78@hotmail.com te ontvangen. Onder het motto 'if you can't beat them, join them' schakelen steeds meer scholen om naar een gratis cloud versie. Hoewel Microsoft bekender is bij de IT afdeling, zie ik meer scholen overschakelen naar Google Apps for Education. Ik denk dat de meeste instellingen toch herkennen dat Google Apps dichter bij de behoefte van de leerlingen staat. Denk hierbij aan de functionaliteit, maar ook aan de educatie programma's van Google welke indrukwekkend zijn.


Surf heeft zo te lezen al zijn besluit genomen:


Hoger onderwijs sluit deal met Google | Trajectum:
"De Open Universiteit en de Universiteit Utrecht gebruiken Google nu al voor hun mailverkeer. Surf verwacht dat veel hogescholen en universiteiten zullen overstappen. 'De voordelen zijn evident', zegt directeur Jan Bakker. 'Nu zitten studenten vaak al snel met een overvolle inbox. Google heeft veel meer opslagcapaciteit en toepassingen. En Google is ook goedkoper.'
Kritiek is er ook, zegt Bakker. 'Universiteiten zijn onzeker over wat er met hun gegevens gebeurt als die niet meer op een eigen server, maar op die van Google staan. Dat is meer een fundamentele discussie. Hoe veel informatie vertrouw je een commercieel bedrijf als Google toe?"


Nu Surf gekozen heeft is het wachten op kennisnet


Meer weten over een eigen Google Apps Domein voor je onderwijs instelling? Laat het weten! Binnenkort verschijnt hierover overigens ook een boekje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.