Google Apps & Outlook Synchronisatie

Zelf gebruik ik zowel Outlook als Gmail. Om dit te koppelen maak ik al enige tijd gebruik van Google Calendar Sync. Deze desktop applicatie van Google synchroniseerd mijn Outlook agenda met mijn Google Agenda. Zeer handig om zo altijd een totaal overzicht te hebben bij Google van alle afspraken. Één van de redenen is dat Google mail wel makkelijk leesbaar is op mijn Nokia en Outlook Web Access (OWA) minder goed beschikbaar is op mijn Nokia.
Ik weet overigens dat CalGoo en KiGoo ook een Outlook-to-Google Agenda Sync optie leveren, deze ken ik echter zelf niet uit eigen gebruikerservaring. De Google Calendar Sync doet precies wat nodig is voor mij.


Naast agenda integratie wilde ik toch ook eens de mail integratie uitproberen. Eigenlijk zijn daar 2 opties voor mogelijk:
  1. POP3/IMAP toegang
  2. Google Apps Sync For Microsoft Outlook
Ad 1: POP3/IMAP toegang
Zoals voor elke mail client (Thunderbird, Lotus Notes, etc.), geld deze mogelijkheid natuurlijk ook voor MS-Outlook. Je kan in de Outlook client eenvoudig een IMAP account maken nadat je in Gmail akkoord bent gegaan om ook je Gmail ook via IMAP beschikbaar te maken. Hoe? Kijk hiervoor eens op deze 'How-to' pagina:
http://www.howtogeek.com/howto/microsoft-office/use-gmail-imap-in-microsoft-outlook-2007/


Ad 2: Google Apps Sync for Microsoft Outlook
Indien je de Google Apps Premier editie gebruikt kan je Outlook gebruiken als je mail client. Google Apps Mail kan dan een Microsoft Exchange server vervangen. Outlook denkt namelijk gewoon tegen een Exchange mail server aan te praten terwijl dit dus eigenlijk een Google mail server is. Dit werkt via een Google dekstop applicatie die tussen Outlook en Gmail in werkt als vertaler. Als internet protocol wordt het Google offline mail protocol gebruikt. Dus niet het standaard IMAP protocol of het Outlook-Exchange Transport Protocol. De tool werkt voor mij goed, hoewel ik wel wat problemen lees op het internet.


Functie van Google Apps Sync for Microsoft Outlook:Sommige Google klanten willen de vertrouwde Outlook client niet vervangen voor een web interface van Google. Deze klanten laten dan gebruikers intern werken met een (bestaande) Outlook client en geven de Gmail web interface vrij voor extern gebruik. Op zo'n manier kunnen gebruikers qua interface kiezen en geleidelijk wennen aan een Gmail interface. Referentie story hierover van Avago, een 3.000 gebruikers op Google Apps:Eigen ervaringen of meer weten? Laat het even weten!

2 opmerkingen:

  1. Richard, mijn Nokia sync met outlook werkt prima echter ik wil deze eigenlijk ook op mijn G1 kunnen uitlezen zodat ik niet altijd met 2 telefoons rond loop. Bedankt voor bovenstaande toelichting, ik ga het proberen.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.