Google Wave

Google Wave is niet meer. Google maakte 4 Aug. bekend te stoppen met de verdere ontwikkeling van Google Wave. Google Wave was 1 jaar geleden geïntroduceerd aan het publiek, en leverde toen een enorme belangstelling op. De volledige pers en analisten roemden de vele innovaties in Google Wave. Denk aan spellingcontrole, embedden van content stromen, tegelijkertijd werken in documenten, etc. Google heeft onlangs nog Google Wave toegevoegd aan Google Apps, de zakelijke (betaalde) versie van Google voor het bedrijfsleven.

Hoewel menig analist het besluit van Google waardeert en het als sterk aspect van de organisatie bestempeld om producten terug te trekken van de markt, denk ik daar persoonlijk anders over. Google beargumenteert hun keuze met cijfers, er zouden 5 miljoen actieve gebruikers geweest zijn en nu nog maar1 miljoen. Mislukt product dus volgens Google en daarom teruggetrokken van de markt. Zelf heb ik een ander beeld bij de terugtrekking.

Google Wave was een zeer innovatief product. Gericht op een probleem welke vele mensen nog niet ervaren, of als geen probleem herkennen. Google Wave had de potentie van een universele communicatie en collaboration client. Met Wave kon je namelijk moeiteloos switchen tussen mail, chat en voice communicatie. Je kon echter ook al je content (documenten, blogs, wiki artikelen) beheren of opslaan in een Wave. Handig voor personen die nu content versnipperd bijhouden op verschillende websites, in verschillende applicaties. Veel gebruikers ervaren dit fenomeen nog niet als groot probleem. Google Wave was voor vele dus te vroeg op de markt.
Aan de andere kant was Google Wave nog niet uit ontwikkeld. De integratie kant van Google Wave was nog verre van de getoonde functionaliteit welke 1 jaar geleden werd gedemonstreerd. Google heeft de eenvoud van integratie (mail, chat, etc.) en embedding van content in andere applicaties (blog, wiki’s, documenten) nooit uitontwikkelt. Hierdoor was Google Wave niet zoveel waard, het was immers nu een stand-alone applicatie met een onduidelijk doel. Het was niet goed in mail of chat, maar ook niet goed als tekstverwerker ofzo.

De terugval in gebruikersaantallen is dan ook niet verwonderlijk mijn inziens. Eén jaar geleden toonde Google de (mogelijke) toekomst voor communicatie en content beheer. Vele wilden een beta account bemachtigen om te testen en te bekijken. Na een jaar gaat de hype er wel vanaf en blijven een paar actieve gebruikers hangen. Persoonlijk denk ik dat Google zich vergist heeft in het ontwikkelpad en zich vergaloppeerd heeft met de markt introductie.
Gelukkig gaat Google de innovatieve onderdelen (spellingcontrole, etc) integreren in de bestaande Google Apps producten en zal een gedeelte van Wave als open source product worden aangeboden. 


Na de introductie van Wave hebben andere spelers, SAP (Gravity), Novell (Pulse) en IBM/Lotus (Vulcan) ook producten aangekondigd die vergelijkbaar waren met het Google Wave concept of op Wave gebaseerd waren. Ben benieuwd hoe die spelers de toekomst zien van hun producten.

11/8 update:
3 opmerkingen:

 1. Richard,

  Goed te lezen dat je een duidelijk en kritische analyse geeft. Dit had ik ook van je verwacht, gegeven dat jij 1 van de eerste was die ons Google Wave hebt laten zien.

  Ben wel benieuwd wat dit doet voor het imago van Google. Als ze weer met een nieuw product komen zal dit wel met veel minder trommelgeroffel gaan.

  Erik Vos

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben ook benieuwd voor de gevolgen van het Google Apps imago bij bedrijven. Sta er erg verbaasd van dat de pers dit als sterk innovatie management bestempeld. Ik zie dat Google end mei nog Wave toevoegd aan de betaalde Google Apps omgeving voor bedrijven en 2 maanden later trekken ze het product terug.
  Dan denk ik eerder aan cowboy management dan aan sterk innovatie management...
  Ondanks dit blijf ik nog wel geloven in Google Apps voor bedrijven :) De meest complete online suite voor de laagste prijs!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zelf denk ik dat Google apps ideaal is voor het midden en kleinbedrijf. Voor grotere bedrijven denk ik zelf dat Google Apps het minder geschikt is.
  Jammer van Wave, maar denk niet dat het direct gevolgen heeft voor het imago van de producten van Google.
  Desondanks ben ik een fan.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.