Cloud Computing en het nieuwe werken

Samen met de trend voor het nieuwe werken, of ook wel het slimmer werken genoemd, zie je de trend van cloud computing. Zoals slimmer werken de nadruk legt op de menselijke kant van de nieuwe IT mogelijkheden staat cloud computing voor deze nieuwe IT mogelijkheden.

Waarom is cloud computing nu zo'n succes? Er bestaan immers al jaren hosting en asp (application service provider) diensten. De tijd wordt nu echter pas echt rijp voor cloud computing.

Bedrijven realiseren zich bijvoorbeeld steeds vaker upgrade van software kostbaar is en  veel rompslomp meebrengt. Neem als voorbeeld een nieuwe windows of office upgrade. Altijd weer problemen met verschillende applicaties met nieuwe bestandsformaten, etc. Veel test werk vooraf en achteraf toch nog altijd wat puinruimen. Ook doordat de desktop omgeving steeds complexer is geworden willen bedrijven graag de desktop omgeving vereenvoudigen. Anderzijds realiseren bedrijven zich ook dat een upgrade niet noodzakelijk is voor nieuwe functionaliteit (alles zit er wel in), maar voornamelijk nodig is om support te blijven krijgen van de leverancier en vaak om de User Interface voor de gebruiker weer een moderne update mee te geven.

Cloud computing springt nu precies op juiste moment in deze uitdaging. Voor IT afdelingen levert cloud computing de mogelijkheid om de desktop omgeving te vereenvoudigen, je hebt immers alleen een browser nodig voor de online applicatie. Nog meer kosten worden bespaard doordat upgrades van de software geen taak meer is van de IT afdeling wat niet alleen kosten bij IT bespaard maar ook verborgen kosten bij de gebruikers in de organisatie.

Voor gebruikers levert cloud computing moderne applicaties die altijd en overal bereikbaar zijn. Functionaliteit is uitgebreid getest (vaak door professionals en door gratis, beta gebruikers), en de geboden functionaliteit is meer dan voldoende en vaak ook nog te personaliseren naar je eigen behoefte.

De trend onder medewerkers om web gebaseerde applicaties te vragen aan IT is ontstaan omdat medewerkers voor prive doeleinde ervaren dat het internet allerlei rijke (web 2.0) applicaties aanbiedt. Zo heeft Google gezorgd met Google mail dat de meeste medewerkers in bedrijven niet langer een mailbox met een mail quote van x mb accepteren. Deze medewerker is immers gewend aan Google mail met een mail quote van al enkele Gb, terwijl de mail quote alleen maar groter wordt. En dat nog gratis ook. Deze trend wordt dan ook wel de consumerization van de IT genoemd. Zoals medewerkers vroeger microsoft windows wilden op hun bedrijfs PC omdat dit bekend was van hun prive PC (terwijl OS/2 eigenlijk beter was voor bedrijven), willen medewerkers nu internet applicaties omdat zij die nu als goed ervaren in hun prive tijd.

Ik verwacht de komende jaren dan ook veel van cloud computing.Google heeft een mooie uitgangspositie als nieuwe enterprise speler, maar Microsoft en IBM zien deze trend uiteraard ook. Zo levert Microsoft bijvoorbeeld BPOS en IBM levert bijvoorbeeld Lotuslive en verschillende cloud infrastructuur services .Technorati labels: , , , ,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.