Notes mail naar Gmail / Exchange

Al een tijdje lang volg ik de mogelijkheden om Notes mail te migreren richting Microsoft of Google. Dit enerzijds uit eigen interesse, ik wilde wel eens al die verschillende mailfiles uit Notes en Outlook migreren naar gmail, maar ook vanuit mijn werk. In het verleden zijn namelijk verschillende klanten overgestapt van Notes naar Exchange. De huidige Notes/Exchange klanten kijken nu echter nadrukkelijk naar Google. Het blijkt namelijk dat redelijk wat organisaties met een verouderde Notes 6.5 of Exchange 2003 omgeving zitten, en nu hun mail strategie heroverwegen. Veel organisaties vragen zich daarbij af of het nog wel nuttig is om eigen virus/spam software, eigen mail server, eigen backup server en eigen compliancy oplossing in huis te hebben voor mail. Software die per definitie achterloopt met marktontwikkelingen (denk aan mobiele ontsluiting, virus/spam beheersing). Software wat eigenlijk een commodity product is geworden in de markt, wat je dus voor minimale kosten wilt verkrijgen.
Voor mijzelf nog maar eens een overzichtje gemaakt van migratie software. Mocht je andere ervaringen hebben, dan hoor ik het graag.


Uiteraard is daar de standaard tooling van Google of Microsoft (transporter suite) zelf. Microsoft biedt een gratis (beperkte) versie van migratie software. De Microsoft versie is voor complexe mail migraties meestal niet toereikend. De business partner markt heeft daar echter handig op ingespeeld. Er zijn dan ook vele oplossingen mogelijk. De oplossingen verschillen sterk van prijs en functionaliteit. Een persoonlijke favouriet is wel Quest, dit vanwege het support in Nederland. Kost wat, maar levert dan ook wat :). Qua tooling en online support is Binary Tree echter een zeer fijne partner. Qua kosten valt ook  lotusnotestooutlook.org te overwegen, een prima shareware oplossing.


Voor Google zijn iets minder business partner oplossingen:


De tooling die Google zelf aanbiedt is vrij compleet en werkt soepel. Tja, dan is het voor business partners ook moeilijker om nog geld te verdienen met eigen tooling :)  Business partners richten zich dus voornamelijk op services rondom Notes2Google migratie zoals Cloud Sherpas dat doet. Voor mijzelf gekozen om via de Google tooling eigen mailfiles te centraliseren in de Google cloud.

3 opmerkingen:

 1. En dan blijft je met dubbele infra zitten. Google / Outlook mail in combinatie met Notes applicaties. Zie bv Philips.
  Ander punt: onderzoeken van Forrester, Gartner zeggen dat er geen enkele ROI case is om te migreren van de ene naar de andere mail client.
  Daarbij heeft Notes voor/nadeel dat het meer dan mail is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mee eens. Zeker bij een Exchange migratie kom je te zitten met dubbel beheer, dubbele hardware, etcetera. Veelal zijn die migratie 'strategisch' gedreven, daar er geen kloppende ROI berekening te maken is. Bij migratie naar Google is dit iets anders. Google zorgt dan voor beheer, hardware, software, etc. Met gmail wil ik de ROI berekening nog wel maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Probeer ook eens Awesync voor Notes synchronisatie van agenda naar Gmail. http://www.awesync.com/ voor
  Werkt ook goed.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.