Nokia - visie komende 5 jaar

Nokia is lange tijd een van mijn favourite organisaties geweest. Hoe de organisatie zich elke keer opnieuw wist uit te vinden is een prachtige geschiedenis verhaal. Nog steeds is Nokia naar mijn mening nog wel de beste telefoonmaker. Ook met Nokia Maps zetten wij een mooi navigatie product in de markt wat een stuk beter opgezet is dan andere alternatieven. Helaas heb ik wel het idee dat Nokia het kwijt raakt. En dan bedoel ik hun visie en vermogen om te veranderen.

Zo kwam ik op internet dit filmpje tegen over hoe Nokia de toekomst ziet over 5 jaar. Het filmpje meldt eigenlijk dat Nokia het Online (OVI) platform een belangrijke rol zal laten vervullen om te waarborgen dat Nokia snapt hoe hun toestellen gebruikt worden zodat zij betere toestellen kunnen maken. Hmm, dat is niet echt een visionaire boodschap naar de markt toe.



Ik denk dat Nokia het online nog heel moeilijk gaat krijgen om software reuzen als Google te verslaan. Nokia probeert via gratis mailboxen en nog wat online applicaties de gunst te krijgen voor mobiel internet. Als ik kijk naar Google zijn die al stappen verder. Een innovatief voorbeeld van Google is bijvoorbeeld de mobile Google search applicatie. Je kan het direct installeren via m.google.com. Je krijgt dat een mobiele applicatie met shortlinks naar de functies van Google (mail, maps, RSS, Docs, etc). Niet heel spannend, wel handig. Wel spannend is de spraak herkenning. Via je microfoon kan je een zoekopdracht roepen. Je roept dus bijvoorbeeld 'Pizza' tegen je telefoon om een adres te krijgen van een pizzaboer in je omgeving. Google zoekt voor jou op internet naar Pizza. Wel trouwens een Amerikaans accent gebruiken, de spraak herkenning is nu namelijk (nog) niet afgestemd op het Nederlands.

Ik verwacht dan ook dat alternatieven interfaces (spraak, camera) belangrijk gaan worden de komende jaren in de ontwikkeling van mobiele telefoons. Met Point and Find heeft Nokia daar een klein jaar geleden wel wat van laten zien. Helaas is het product sinds dien niet meer geupdate in betalabs.Hopelijk krijgt Nokia weer snel door wat gebruikers willen en gaan ze investeren in de juiste applicatie ontwikkelingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.