Wiki's

Nadenkend over Enterprise wiki's kom ik tot een indeling van wiki's in 3 hoofdgroepen. Te weten:
  • Collaboratie wiki
  • CMS wiki
  • Document creatie wiki

ad 1) Collaboratie wiki
Wiki's waar een groep mensen permanent (of tijdelijk) hun informatie delen met een gezamenlijk doel. Voorbeelden hiervan zijn:
* Team wiki; een afdeling die hun team kennis deelt
* Project wiki; een project team die hun project informatie deelt
* idea generating wiki; een groep mensen die gezamenlijk een probleem\idee\oplossing proberen uit te werken. (eventueel icm mindmapping tooling)

ad 2) Content Management System (CMS) wiki's
 * public wiki; een internet wiki (zoals wikipedia)
 * intranet\extranet wiki; naam zegt het al
 * kennisbank; wiki om een kennisbank op te zetten/hosten. Meestal 1 afdeling die de content aanmaakt en beheert, de gebruikers zullen vooral update's, handigheidjes en commentaar toevoegen.

ad 3) Document creation wiki (Het gezamelijk maken aan één document)
Dit betreft een bijzondere vorm van een wiki. In deze wiki wordt gewerkt aan het samenstellen van 1 document/boek. Na het afronden van de teksten zal de wiki veelal worden omgezet naar één fysiek document/boek. Kenmerk: Structuur is belangrijk. Wiki dient vooral om voortgangsmeeting en reviews te vereenvoudigen.

Ben benieuwd of iemand hier wel eens een gedegen onderzoek naar heeft gedaan. Ik boeken als wikipatterns  of From Information Wiki to Knowledge Wiki kwam ik dit niet zo tegen.

Mobiele innovatie

Dat mobiele techniek steeds beter wordt weet iedereen. Een interessant concept waar ik in januari tegen aanliep is de combinatie van je mobiele telefoon (met camera) en een online database.

Het concept
Het concept is eenvoudig vanuit het gebruikersperspectief. Je hebt een mobiele telefoon met camera en data abonnement. Je wilt (relevante) product informatie als je aan het winkelen bent. Je richt je mobiele telefoon met camera op een product (of een streepjescode). Je telefoon verstuurd het beeld naar het internet en je krijgt de informatie te zien die (volgens jouw profiel) getoond moet worden. Denk bijvoorbeeld aan allergie informatie voor voedsel.

Technisch gezien is dit ook goed mogelijk. Elke camera kan eenvoudig de streepjescode informatie doorsturen naar een product database. De streepjescode kan behalve de prijs informatie ook allerlei andere informatie beschikbaar stellen. De informatie kan eenvoudig via een XML feed teruggegeven worden aan het mobiele device.

De toepassingen
* Supermarkt;
in de supermarkt loop ik mij altijd te ergeren aan de verschillende etiket informatie en de moeite die je moet doen om je recepten bij elkaar te sprokkelen in de supermarkt. Een prachtig toepassing is volgens mij om de camera te richten op een streepjes code en dat ik direct menu items zie als 'ingrediënten', 'duurzaamheid', 'recepten', 'allergie informatie', 'achtergrond informatie', 'reviews'. Na het kiezen van een menu item krijg ik de gekozen informatie te zien voor dit product.
* winkels (dure goederen);
De meeste mensen zullen nu al een combinatie doen van online reviews lezen, prijzen vergelijken, etcetera en het daadwerkelijk fysiek winkelen in een winkelcentrum en het advies van een (goede) verkoper willen aanhoren.
Het is toch ideaal als je in de fysieke winkel je camera kan richten op een product (wasmachine) of streepjescode en je direct allerlei informatie, reviews, etc. ontvangt? Dit vereenvoudigd de koop zeker.

De praktijk
* Nokia heeft met point & find dit concept deels neergezet. Zie http://www.youtube.com/watch?v=ezct1VoRwUQ
* IBM heeft dit concept (obv streepjes code) en een digitale winkel assistent mij in januari getoond.

Ik hoop op basis van dit concept dit jaar nog een geïnteresseerde te vinden. Heb jij dus interesse in dit concept, of wil je een demo? Laat het even weten!

Nieuwe Search engine van Microsoft: BING

Microsoft lanceert deze maand een nieuwe search engine is toe aan de vierde editie van hun search engine. Deze versie heet BING en is de vinden op www.bing.com

Deze 4e versie van een Microsoft search engine ging vooraf van 'live search', 'windows live search' en 'MSN search'. Wat gaat BING ons brengen om voortaan te 'bingen' in plaats van te googl'n? Microsoft heeft daarvoor een paar interessante items in Bing gestopt. Voor nu even mijn top 3:
* zoek resultaten organiseren
Bing levert links een 'explorer pane' zoals ze hetzelf noemen. In dit frame zijn handige search tools terug te vinden. Bij images kan je nog door de resultaten scrollen, bij News kan je een RSS opvragen van je search query. Middels zo'n RSS feed kan je eenvoudig jouw onderwerp blijven volgen in je RSS reader.
* gesegmenteerd zoeken
Wat bedoel ik hiermee? BING levert de interessante mogelijkheid om te zoeken in een bepaald 'zoek segment'. Je kan bijvoorbeeld eenvoudig prijzen vergelijken. Bing werkt hiervoor samen CIAO-shopping. Zoek bijvoorbeeld op Nokia N97 en je krijgt resultaten van alle online winkels, je ziet reviews, etc.. Op het persbericht van BING worden nog meer van dit soort segmenten benoemd.
* images
BING verbeterd het zoeken van images drastisch. Bing heeft de images volledig geanalyseerd en je kan eenvoudig je zoektoch naar een bepaalde images aangeven; size, layout, color, style, people zijn aspecten waarop een image te selecteren valt. Dit is echter nog lang niet alles. Je kan namelijk eenvoudig 'similair images' vinden of 'feedback' geven op een image. Het complete image gedeelte op BING was voor mij het whoh effect. Dit zou wel eens een Google killer kunnen zijn.
BING/images

Microsoft maps zal overigens omgetoverd worden naar 'www.bing.com/maps', evenals andere live search diensten.

Tenslotte, ik wilde natuurlijk even de gedachte achter de naam BING weten. Het 'bekt' denk ik wel lekker internationaal denk ik, maar bing moet dan ook 'Even googl'n maar' wel gaan verslaan. Als eerst verklaring voor de naam kwam ik “Bing stands for But It’s Not Google” tegen. Hmm, toch ook maar even kijken op wikipedia. Blijkt gebaseerd te zijn op het chinese woord "bì yìng" wat betekent 'zeer zeker antwoord'.

Google wave

In web2.0 wereld is google natuurlijk al een speler van formaat. Op gebied van Search, en online apps (mail, google docs ,etc.) is Google de dominante speler. Al deze applicaties waren zowel technisch als functioneel innovatief. Bestaande begrippen: zoeken, mailen en documenten bewerken deden we ook B.G. (Before Google); maar werden door Google grondig herzien.
Google komt nu met een totale vernieuwing op het gebied van collaboration, genaamd Google Wave.

In Google Wave gaan bestaande vormen van online apps in elkaar over. Geen grenzen meer dus tussen chat of documenten, geen grenzen meer tussen picassa pictures of google maps. Alles is ambient.
Voor developers heeft Google wave 2 mogelijkheden in petto. De API levert mogelijkheden voor Robots (extensie om taken automatisch uit te laten voeren obv een trigger) en Gadgets.
Daarnaast zal Google het mogelijk maken om jouw wave site makkelijk in een andere site te embedden.

Zie hier een youtube video (1 uur 20min) van de pers presentatie: