Samsung I9000 Galaxy S review

Al ruim een week ben ik de trotse bezitter van een Android, Samsung Galaxy telefoon. Uiteraard (!?) roept deze telefoon belangstellende vragen en opmerkingen op. De whoh en whauw is redelijk hoog. De vraag "en bevalt hij" hoor je dan vaak, en de opmerking "ik twijfel momenteel tussen X of Y, wat vind jij?" volgt dan ook al snel.

Naar mijn mening worden smartphones zo veelzijdig gebruikt, dat een éénduidig antwoord niet meer mogelijk is. Net zoals bij een PC, moet je bedenken wat je er mee wilt doen. Zo is een game PC voor thuis wat anders  dan een laptop voor het werk. Op de ene wil je een snelle grafische processor, op de andere een lange batterijduur en een compact design. Zo is het ook een beetje met een smartphone.
Zelf gebruik ik mijn smartphone zeer veelzijdig, prive en zakelijk. Games spelen doe ik niet. In de auto gebruik ik de smartphone als navigatie. Contact administratie is vital voor mij. Het lezen van mijn agenda is een ander belangrijk aspect. Prive gebruik ik hem regelmatig om buiten een foto te nemen. Mail lezen doe ik zelden. Items die ik altijd miste op mijn Nokia N95 was het benaderen van de Global Address List van Exchange om collega's te bellen. Internet gebruikte ik zelden op de N95. Scherm was gewoon te klein. Teksten intikken, of SMS-en vond ik ook te lastig.

Na een week met de Samsung aan de slag te zijn kan ik zeggen dat de meeste onderdelen min of meer hetzelfde werken. Ik kan nog steeds navigeren (wel is de standaard stem van Google Navigatie waardeloos), camera (5 megapixels) maakt prima foto's (of video's), contact administratie is prachtig geïntegreerd met de Google en Twitter  (voordat ik iemand bel zie ik nog even zijn laatste Tweets, etc.). Batterij gaat wel razendsnel leeg, zeker met de navigatie. Al 2 maal zonder stroom gezeten, nu gelukkig ook een carkit.
De N95 was echter begin 2007 in mijn bezit, is er dan nog wat verbeterd de laatste 3 jaar? Ja zeker! Ik merk dat ik veel meer gebruik maak van internet. Even snel nu.nl lezen bij het ontbijt, even snel files lezen terwijl je naar de auto loopt, even wat Tweets lezen in de file, etc.
Ook het invoeren van wat tekst doe ik nu sneller. Met Swype ga je handig over het toetsenbord heen om de juiste letters aan te raken. Swype maakt er zelf het juiste woord van en zet zelf de spatie. Handig en snel.
Het grote, zeer leesbare scherm van de Samsung is ook een verademing. De telefoon is vanuit alle kanten onder alle omstandigheden goed leesbaar. Enige nadeel van een groot scherm is dat de telefoon minstens zo groot is :) De telefoon is overigens super dun en ligt. Eigenlijk ongelooflijk dat al die techniek in zo'n dun ding kan.
De huidige alternatieven als HTC Desire en Sony Ericsson X10 zijn denk ik ook goed, en zullen hun eigen voordelen hebben, ze missen echter het grote en heldere scherm van de Galaxy S.

Nu een verwijzing naar wat tips voor Galaxy gebruikers. Volgende keer een update over de meest gebruikte applicaties door mijzelf op deze Android.

Google Wave

Google Wave is niet meer. Google maakte 4 Aug. bekend te stoppen met de verdere ontwikkeling van Google Wave. Google Wave was 1 jaar geleden geïntroduceerd aan het publiek, en leverde toen een enorme belangstelling op. De volledige pers en analisten roemden de vele innovaties in Google Wave. Denk aan spellingcontrole, embedden van content stromen, tegelijkertijd werken in documenten, etc. Google heeft onlangs nog Google Wave toegevoegd aan Google Apps, de zakelijke (betaalde) versie van Google voor het bedrijfsleven.

Hoewel menig analist het besluit van Google waardeert en het als sterk aspect van de organisatie bestempeld om producten terug te trekken van de markt, denk ik daar persoonlijk anders over. Google beargumenteert hun keuze met cijfers, er zouden 5 miljoen actieve gebruikers geweest zijn en nu nog maar1 miljoen. Mislukt product dus volgens Google en daarom teruggetrokken van de markt. Zelf heb ik een ander beeld bij de terugtrekking.

Google Wave was een zeer innovatief product. Gericht op een probleem welke vele mensen nog niet ervaren, of als geen probleem herkennen. Google Wave had de potentie van een universele communicatie en collaboration client. Met Wave kon je namelijk moeiteloos switchen tussen mail, chat en voice communicatie. Je kon echter ook al je content (documenten, blogs, wiki artikelen) beheren of opslaan in een Wave. Handig voor personen die nu content versnipperd bijhouden op verschillende websites, in verschillende applicaties. Veel gebruikers ervaren dit fenomeen nog niet als groot probleem. Google Wave was voor vele dus te vroeg op de markt.
Aan de andere kant was Google Wave nog niet uit ontwikkeld. De integratie kant van Google Wave was nog verre van de getoonde functionaliteit welke 1 jaar geleden werd gedemonstreerd. Google heeft de eenvoud van integratie (mail, chat, etc.) en embedding van content in andere applicaties (blog, wiki’s, documenten) nooit uitontwikkelt. Hierdoor was Google Wave niet zoveel waard, het was immers nu een stand-alone applicatie met een onduidelijk doel. Het was niet goed in mail of chat, maar ook niet goed als tekstverwerker ofzo.

De terugval in gebruikersaantallen is dan ook niet verwonderlijk mijn inziens. Eén jaar geleden toonde Google de (mogelijke) toekomst voor communicatie en content beheer. Vele wilden een beta account bemachtigen om te testen en te bekijken. Na een jaar gaat de hype er wel vanaf en blijven een paar actieve gebruikers hangen. Persoonlijk denk ik dat Google zich vergist heeft in het ontwikkelpad en zich vergaloppeerd heeft met de markt introductie.
Gelukkig gaat Google de innovatieve onderdelen (spellingcontrole, etc) integreren in de bestaande Google Apps producten en zal een gedeelte van Wave als open source product worden aangeboden. 


Na de introductie van Wave hebben andere spelers, SAP (Gravity), Novell (Pulse) en IBM/Lotus (Vulcan) ook producten aangekondigd die vergelijkbaar waren met het Google Wave concept of op Wave gebaseerd waren. Ben benieuwd hoe die spelers de toekomst zien van hun producten.

11/8 update: